TARIF SUKA-SUKA


Sedap hati denger berite kemaren (Rabu, 28/01/09) ini tarif antar kabupaten/kota turun, walau pun tak banyak, lumayanlah, daripade tak turun, kalau tak turun ape pasal ?? BBM naik, tarif pun naik, BBM turun, tak kan tarif tak turun, berat sebelah namenye, harapkan turun sampai setengah harge, tapi mane mungkin bise, same saje bagai pungguk merindukan bulan. Terus Tanjungpinang macam mane pulak?? Dah turun ke tarif angkot? Angkot di Kota Tanjungpinang ini laen sikit, tak ade trayek, jadi nak pergi kemane, tanye dulu.

Ade pernah dulu dibuat Trayek kalau tak silap masih jadi Kepulauan Riau, tapi tak lame, lepas itu, balek lagi ke awal. Dah jadi ibukote Provinsi pun masih same, sebenarnye hati ini bertanye-tanye juge, trayek tak ade, kemane tujuan, berape ongkos die, dekat pun bayar same, jauh sikit, naik pulak sikit hargenye, harga BBM naik, tarif ini pun ikut naik pulak, BBM turun, tarif pun turun lah. Kalau ade trayek jelas untung ruginye, tak ade trayek macam mane pulak?? Tapi sampai bile, angkutan kota di Kota Tanjungpinang ini tak ade Trayek??

Tapi ade cerite sikit ini pengalaman saye naik Taksi, saye ini tak pernah naik taksi di Tanjungpinang, kemane-mane biase naik motor, dikarenekan pulang dari luarkota, naiklah taksi dari Bandara di KM.11 masih wilayah Kota Tanjungpinang. Sebelum naek saye telpon kawan dulu, tanye berape ongkos taksi, kate die Rp. 50.000,- dalam hati saye, kenape mahal?? Tapi nak cube juge, dah sampai Bandara, naik lah saye taksi, trus kenape argo die tak hidup?? Ape pasal?? Saye pun tak tanye. Jarak rumah saye ke Bandara (Bandara Raja Haji Fisabilillah) bukanlah jauh sangat, lebih kurang 10 KM, dah sampai rumah, saye bayarlah Rp. 50.000,- ape kate supir itu :

Supir : “mana cukup segini bang”
Saye : “jadi berape”,
Supir : “tujuh puluh ribu”
Saye : “kenape mahal”
Supir : “masuk saje saye dah bayar 10 ribu”

Cube lah bandingkan dengan jarak dari Gambir ke Bandara Soekarno Hatta. Badan pun dah penat, dah malas nak bertekak, kasi saje 70 ribu, dalam hati, sebegini parahkah sistem angkutan di Kota Tanjungpinang, tahu tak Dinas Perhubungan masalah ini?? Jadi bile nak naik taksi berhati-hati lah, lebih baek tanye dulu, baru naek, biar tak jadi macam saye, tapi ade juge manfaatnye buat saye, saye jadi lebih tahu lagi. Dan informasi ini mungkin bergune buat yang nak berwisata ke Kota Tanjungpinang.

Komentar

  1. di aceh t4 gw tinggal ga da angkotnya..
    yang ada becak.. paling deket 5000

    *ngakak mode on*

    BalasHapus
  2. kmrn saya biz beli speda imut 750rb dah bisa kliling kota sepuasnya loh

    BalasHapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

PANTUN UNTUK ACARA PERKAWINAN ADAT MELAYU

PANTUN TEPUNG TAWAR

MIE REBUS, MIE KUAH ATAU MIE LENDIR